Gevelbeplanting…ook voor sandwichpanelen!

Klimplanten zijn zeer geschikt als gevelbeplanting. Zomer en winter een mooie groene gevel, verrijkt met bloemen in de bloeiperiode. Allerlei kleuren en variaties zijn mogelijk gedurende de seizoenen.

Mooi, flexibel en veel goedkoper

De kosten van klimplanten met klimhulpsystemen bedragen voor uw bedrijfspand minder dan 50% van de aanleg van andere vormen van groene gevels. De onderhoudskosten zijn zelfs nog beperkter, slechts 0-25%.  En klimplanten zijn zeker zo mooi, ze zijn flexibel toepasbaar en meer gevarieerd gedurende de seizoenen. Genoeg reden dus om bij zakelijke toepassingen te kiezen voor groene gevels met klimplanten.

Kleur en wintergroen

Klimplanten kunnen iedere gevel van een bedrijfspand fantastisch verfraaien. Allerlei soorten klimplanten zijn mogelijk, bloeiende klimplanten, ’s winters groen blijvende, blad verliezende, standplaatsen in de zon of schaduw, snel groeiende, laag blijvende of juist erg hoog groeiende klimplanten. De standplaats, de bodemsoort en de vorm van de gevel zijn veel bepalend voor de mogelijke plantensoorten. Op iedere plek zijn klimplanten mogelijk. Onze plantkundig adviseurs kijken graag samen met u naar de mogelijkheden op uw locatie.

Geen schade aan uw gevel

Voor vrijwel iedere gevel zijn er mogelijkheden om klimplanten toe te passen. Middels klimhulpsystemen wordt gereguleerd waar de klimplanten groeien. Waar op de gevel van uw bedrijfspand zich een klimhulpsysteem bevindt, groeit de klimplant. Waar het systeem niet is bevestigd groeit de klimplant niet. Zo wordt voorkomen dat klimplanten groeien op plekken waar u ze niet wenst en wordt schade aan de gevel voorkomen.

Watergiftsysteem niet nodig

Het voordeel van klimplanten als groene gevel is dat ze geen systeem nodig hebben voor watergift en bemesting. Ze groeien gewoon in de aarde. Uitval of storing van een watergiftsysteem en daardoor verdroging kan dus niet optreden. Het watergiftsysteem hoeft dus ook niet te worden onderhouden. Dit werkt weer kostenbesparend.

Hechters, winders, rankers en enteraars

Wij passen vrijwel altijd klimplanten toe die geleid moeten worden met een klimhulpsysteem. Daarmee kunt u reguleren waar de klimplant groeit. Hechters zoals klimop of wingerd passen we zelden toe. Ze vergen veel onderhoud, veroorzaken schade aan de gevel en kunnen van de gevel losraken bij harde wind. De juiste keuze van de klimplanten is dus heel belangrijk. We onderscheiden winders, rankers en enteraars. De keuze voor het type klimplant bepaalt de keuze van het klimhulpsysteem. De keuze voor het type klimplant is afhankelijk van de geveloriëntatie t.o.v. de zon, de vorm van de gevel, de bodemgesteldheid, en uiteraard de wensen van u als klant!

Koelend en isolerend effect

Gevelbeplanting heeft voor uw bedrijfspand een koelend effect in de zomer en een isolerend effect bij kou in de winter. Door slimme keuzes te maken voor het type klimplant kan dit effect nog worden versterkt. Als u bijvoorbeeld een zuidgevel voorziet van bladverliezende klimplanten, dan wordt zonnestraling op de gevel in de zomer voorkomen en in de winter juist toegelaten. In de zomer blijft het dan koeler in het pand en in winter profiteert u juist van het opwarmende effect van de zon. Ook gevelbeplanting op andere gevels geven een flinke besparing op koel- en verwarmingskosten.

Wij ontwerpen en leggen voor u aan

Iedere gevel is anders. Zo ook de mogelijkheden voor gevelbeplanting. Met een goed ontwerp van de gevelbeplanting bent u in alle seizoenen verzekerd van een prachtige gevel. Wij maken voor u het ontwerp van de gevelbeplanting, maken samen met u een keuze voor de juiste klimplanten en kunnen vervolgens voor u de complete realisatie verzorgen. We verzorgen het aanbrengen van de klimhulpsystemen, het aanplanten, de materialen zoals borderranden en bestrating, en de volledige afwerking. Uitvoering door uw bestaande hoveniersbedrijf kan desgewenst ook, maar onze ervaring is dat de meeste hoveniersbedrijven niet zijn toegerust voor werkzaamheden op hoogte. Wij zijn dat wel. Wij maken gebruik van installatietechnieken uit de bliksembeveiliging en de bouwwereld.
Het beperkte onderhoud van de gevelbeplanting dat soms toch nodig is, kunnen wij ook voor u verzorgen.

Meer weten over gevelbeplanting?

Neem contact op